torsdag den 27. oktober 2011

Berliner Tourguide

Det er jo ikke første gang jeg bringer indlæg om Berlin, men det er altså også en by, der bliver ved med at overraske os. Det er vores 9. tur herned, og vi er slet ikke færdige.
Jeg må derfor forberede på, at de kommende indlæg vil omhandle vores ferie i denne dejlige metropol.
Denne gang valgte vi at leje en lejlighed i bydelen Prenzlauer Berg, og vi kørte i bil herned for første gang.
Lejligheden er stor og rigtig fin med stuk og parketgulve, og det er en dejlig luksus pludselig at have både badekar og opvaskemaskine. Udsigten fra altanen indbefatter Fjernsynstårnet på Alexanderplatz.
Lige nedenfor kører sporvognen - eller tram, som den hedder. Overfor ligger der en gammel kirkegård. Vi har udsigt til de smukke træer fra stuerne.
Den ældste del af kirkegården er ret gammel, og det er hjerteskærende at gå forbi det store monument, der er rejst over en families børneflok. Alle er de døde som børn eller som helt unge tilbage i 1800-tallet. Den bagerste og ældste del af kirkegården er misligeholdt, hvilket giver den et spøgelsesagtigt udtryk. Væltede gravsten, ukrudt og et sted var der ligefrem hul ned til graven mellem nogle store rødder. UHHHAHH....hvem sagde Halloween!

Forleden var vi på tur til Wannsee, hvor vi sejlede med BVG's lille færge over søen til den lille landsby Alt Kladow. Turen kan sejles på busbilletten, den tager 20 minutter, og det kræver billet til zone AB. Man kan tage bussen tilbage til byen fra Alt Kladow, men man kan også sejle tilbage til Wannsee station. Den lille færge sejler over søen hver halve time. Det er en virkelig smuk tur, og vi anbefaler den varmt.

På vejen til Wannsee gjorde vi stop i Grunewald, som er sådan en fin lille S-station i udkanten af byen.

Ved stationen er der et mindesmærke for de mange tusinde jøder, der her fra Spor 17 blev sat på godstog og transporteret til koncentrationslejrene.
Alle afgange med antal mennesker, dato og destination er nedfældet langs sporene i mindeplader.


Der lå friske roser på begge sider af perronkanten og flere steder stod der gravlys.

Nogle havde langt breve, hvori de beskrev nogle af de enkelte menneskers historie. Jeg læste om Golda og hendes 20 årige datter. Det lykkedes datteren af flygte fra toget sammen med nogle andre, men man ved ikke noget om hendes videre skæbne. Goldas liv derimod, endte næste dag, da hun ankom til en koncentrationslejr.

Det var naturligvis dybt bevægende og vi var noget berørte, da vi gik derfra. Heldigvis vidste vi, hvad vi skulle se, så vi var forberedte.
Vi gik fra spor 17 ned til den lille biergarten, der ligger lige overfor stationsbygningen. Her gik vi ind og bestilte en stor mørk øl hver.

Det lille værtshus var udstyret som man forventer af en rigtig gammel tysk knejpe. Væggene var beklædt med mørkt træ, der hang gevirer rundt omkring, cigaretrøgen lå tykt, og der var plasticblomster alle steder. Belysningen var naturligvis dæmpet.


Øllet smagte fantastisk, og vi fandt plads i ikkerygger-delen, men vi var glade for, at vi ikke skulle spise på stedet, for til trods for, at der var pinligt rent i alle kroge, begyndte personalet pludselig at rumstere med koste, og snakke højlydt om "rotten"! Glasdøren ind til vores del af knejpen blev lukket - efter at krofatter lidt hektisk havde stukket hovedet ind og spurgt om alt var fint! Jo tak - alles gut!

9 kommentarer:

  1. Hårene står på mine arme og jeg er kold over det hele, men hvor er det godt at man bliver mindet om det der skete for det må ikke glemmes.
    Jeg håber I har en dejlig tur og glæder mig til at høre om den.
    Knus til dig og Ole.

    SvarSlet
  2. Du er den sødeste kæreste jeg nogensinde har været i Berlin med - og den eneste......

    SvarSlet
  3. Berlin er en fantastisk by. Vi har også været der en del gange efterhånden. Min søn boede der i en del år. Men jeg tror ikke, vi har været i Grunewald. Det må vi have på vores program næste gang :-)

    Hav en dejlig weekend

    SvarSlet