tirsdag den 13. december 2011

Gamle julekort

Jeg får stort set aldrig sendt julekort ud til venner og familie. Jeg får heller ikke så mange, men det hænger jo så fint sammen.
Dog elsker jeg at finde gamle vintagekort på loppemarkeder. Særligt jule,-og påskekort.
Disse er alle fra 60'erne og er stort set i den samme stil.





Dette har jeg vist før, da jeg har et par små plastfigurer, der passer så godt til, at jeg har lavet en lille opstilling med dem og kortet. Jeg synes motivet er så fint og "jul i Nøddebo præstegård-agtigt".

Jeg har været så heldig at få fingre i et par gamle julekort, som mine bedsteforældre i Jylland har modtaget. Min mormor og morfar bestyrede i sluttredserne campingpladsen i Løgstør. De var et populært værtspar og fik mange venner i det Nordtyske og i Skandinavien. Da jeg besøgte Løgstør for et par somre siden - og boede i en hytte på campingpladsen - kunne folk i byen stadig huske min morfar og mormor. Morfar var en lille trivelig mand med let til tårer, og mormor var bramfri og frodig med det smukkeste røde hår. Min morfar døde, da jeg var en lille pige, men jeg husker ham tydeligt. Min mormor havde jeg heldigvis hele min barndom, og hvor jeg elskede ferierne hos hende i Løgstør. Hun var fabelagtig til at fortælle historier. Hun fortalte altid, at når hun og morfar gik tur i Løgstør, så trådte morfar op på fortovstrapperne og kyssede hende. Mormor var en høj kvinde - noget højere end morfar, men når han stod på et trappetrin, så passede det lige med, at han kunne plante et kys på hendes mund.
Et par midaldrende gutter, der drev en større marskandisersag, huskede tydeligt min mormor Olga, der solgte pinnochiokugler stykvis - senere var det cigaretter. Og på selve campingpladsen var de også husket. "Er du Ingemanns?" spurgte den nuværende bestyrer, og hev beredvilligt fotos frem fra dengang jeg var en lille pige, og kom på campingpladsen med mormor i hånden.
De to kort herunder er julehilsner som de modtog fra bekendte. Det ene er fra 1965, det andet kan jeg desværre ikke tyde stemplet på. Nu kommer de frem hvert år til jul og pynter på et spejl eller i vindueskarmen.

Dette kort er et nytårskort, som jeg har fundet på et loppemarked. Det er afsendt fra Rockford, Illinois december 1919. Det er en kvinde, der skriver til sin søster i Ålborg.
Der står:
"Kære søster og familie. I ønskes alle herved en velsignet jul og godt nytår. Dit brev af 2. sept. er med tak modtaget. Will skrive snart. Er gift nu søster. Hvad siger du til det? Du kan tro jeg har en god og kærlig mand. I skal få et foto med det første. Juledag har vi været gift i 3 mdr. Vi er meget lykkelige. De kærligste hilsner fra os begge."
Det er jo store begivenheder man her bliver vidne til - næsten hundrede år efter. Bemærk, at kvinden kommer til at skrive "will" istedet for "vil". Gud ved, hvor længe hun har været i Amerika!

Rigtig dejlig decemberdag - trods regnen, der pisker mod ruden....

8 kommentarer:

  1. Jeg har samme svaghed for gamle julekort og har en lille samling af den slags med fotografier fra 1900-1940. De er meget rosenrøde, men jeg er vild med deres stemning!

    SvarSlet
  2. Hvor er de bare fine alle dine postkort. Du må være lidt af en loppehaj, siden du kan få fingrene i disse gamle sager.

    SvarSlet